viernes, 29 de noviembre de 2013

Butaca "Black Slug", Arne Jacobsen

    


    La butaca "Black Slug" (cargol de la selva) va ser un dels primers dissenys d'Arne Jacobsen (1902 - 1971), considerat el pare del disseny modern danès. La va crear el 1929, any en què comença a prendre nom el nou estil que apareix: l'Estil Internacional.

    L'Estil Internacional pren nom l'any 1931, amb una exposició al MOMA (Nova York) en què portava per títol el mateix nom. Tot i això, abans del 1931 ja es feien peces que es decantaven cap a aquesta tendència.

    Aquest estil es caracteritza per la claredat de formes. Són formes molt netes, molt clares. També tenen un aire elegant, de força i de poder i és potenciador de la producció en sèrie. Tot i això, cada dissenyador porta la tendència cap al seu propi estil personal. Jacobsen, per la seva part, destaca per crear dissenys senzills, elegants i funcionals. Cal afegir que aquests dissenys tenen un atractiu atemporal, és a dir, l'estil de les peces podria ser perfectament contemporani tot i haver estat credes durant els anys 20.

    La butaca Black Slug, doncs, fa palesa totes aquestes característiques que emanen l'estil de Jacobsen. Tot i això, la senzillesa de formes es veurà més reflexada en dissenys posteriors, tals com la cadira "Ant" o la butaca "Ou". És per això que em crida l'atenció aquesta butaca, perquè tot i ser de formes simples fuig una mica de l'estil que caracteritza Jacobsen i pel qual tothom el coneix. A més a més, tinc una predilecció especial cap a tot allò teixit, entrellaçat i d'aires rústics.

    La butaca està feta de vímet i és d'una estructura molt senzilla. Està formada per varies peces contínues i l'estructura mateixa de la butaca ja és la que conforma la butaca en sí. La forma recorda a la d'un cargol, suposo que per això Jacobsen li va posar el nom de "Black Slug".

    N'existeixen quatre versions on el que canvia és el teixit de vímet, on pot ser més tupit o menys; tot i això, l'estructura segueix sent la mateixa. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario